Tiden bakom ett New Born foto

Ibland vill vänner att jag ska fotografera gratis och ibland ifrågasätts mina “höga priser” (som i jämförelse med standarden i Sverige är läskigt låga). Oftast är det för att de inte förstår tiden som ligger bakom en bild. “Det är ju bara att klicka lite, kom igen nu!”. Och ja, om du har en liten kompaktkamera med autoläge och bara ska använda bilden på facebook, då är det bara att klicka lite, men om du är en seriös fotograf som bygger ditt namn och varumärke genom bilderna omvärlden ser, då är det inte bara att klicka lite. Jag tänkte att jag skulle visa er tiden bakom en bild (självklart skiljer det från bild till bild men vi tar ett standard exempel på en New Born bild (som är lite mer krävande än tex porträttfoto).

Kvällen innan ser jag till att alla batterier är laddade, att objektiven är rengjorda och ligger i sina fodral i väskan och att all rekvisita är packad. Jag sätter mig en stund med mina inspirationsmappar för att somna med morgondagens bilder i tankarna. Nu är vi uppe i ungefär en timmes jobb. Morgonen dagen jag ska fotografera tar jag tunnelbanan ut till kunden (ca 30 minuter dörr till dörr) och släpar med mig den största resväskan ni kan tänka er fylld med rekvisita. Väl hos kunden packar jag upp alla saker medan babyn får mat och därefter vaggas till sömns. Jag och mamman (lets face it, papporn är inte lika investerade i de här fotograferingarna som mammorna, hihi) bestämmer vilka filtar och prylar vi ska börja med. Jag snurrar in barnet i en av filtarna (wrapping, finns inget riktigt bra ord på svenska) och lägger det försiktigt i “fågelboet” på bilden. Lugnt och metodiskt, med en ängels tålamod, börjar jag justera babyns position. Man tar försiktigt tag i tex handen, vecklar ut fingrarna och lägger ett av sina egna fingrar över dem och trycker jätte försiktigt tills babyn slappnat av och accepterat positionen. Sen passar mamman barnet så att det ligger still medan jag testar ljus och vinklar. Oftast behöver något litet ändras. Sen tar jag ett antal bilder på posen med den utvalda rekvisitan, både närbilder och lite mer utzoomade bilder. Efter det byter vi till nästa pose eller annan rekvisita (men det räknar vi bort här, det handlar ju bara om en bild, inte om flera). Nu är vi uppe i totalt 2,5h. Sen bär det av hem (30 minuter) för att ladda in bilderna i datorn. Jag går sedan igenom samtliga bilder och väljer ut de 10 bästa som jag börjar redigera. En av dem tio är bilden ovan. Först åker bilden en snabb sväng genom Camera Raw för att sedan öppnas i Photoshop. Här vill jag ha en sammetslen hy med fin beige ton, det kommer inte gratis. Jag lägger ca 30-45 minuter på redigeringen på just denna bilden och avslutar med att jämna ut bakgrunden. Sådär klart! Det tar mig alltså ca 4 timmar att göra en bild (gör jag flera blir det ju dock inte 4 timmar per bild, men ni förstår poängen). Jag tar 800kr för en New Born-fotografering, oavsett hur lång den är och hur mycket tid jag lägger ner när jag väl kommer hem. Dra av skatt, sociala avgifter, kostnad för resa, slitage på utrustning, lagringsmedia, en supersnabb dator, en riktigt bra skärm på det och det blir inte många ören i timmen.

Så att eee.. Godmorgon! Det var inte meningen att låta bitter, fick bara en sån sur kommentar från en “vän” igår att jag var tvungen att skriva av mig lite. Här har det sovits gott och tagits sovmorgon och vaknats på ett lika bra humör som igår. Idag blir det lite jobb till att börja med innan jag borde ta tag i att städa lägenheten. Ikväll blir det öl och whiskeykväll (jag dricker barndricka då jag inte gillar något av det, hehe) hos ett par vänner och det är ett rätt stort härligt gäng som ska dit. En trevlig lördag är det som väntar med andra ord. Vad hittar ni på idag?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

16 kommentarer på inlägget “Tiden bakom ett New Born foto

 1. Å vad jag känner igen mig i det här från när jag jobbade som frisör. Det finns så många som helt plötsligt är väldigt goda vänner när de vill klippa sig och förväntar sig rabatt eller att det ska vara gratis. Det är ju ofta mer ytligt bekanta som förväntar sig gratisjobb medan ens nära vänner och familj gärna betalar för sig för att stödja företaget. Jag vet inte hur många gånger jag satt på en fest och fick höra “å är du frisör, då kan du få klippa mig”, visste aldrig om det förväntades att jag skulle svara “tack, vad snällt”…

  Jag tyckte det var svårt i början att ta betalt av vänner men min dåvarande pojkvän sa till mig att om jag hade jobbat på Ica så hade ingen förväntat sig gratis mjölk och det är ju faktiskt samma sak. Det försökte ja ha med mig i bakhuvudet.

  Och det här med prissättning, ja det pratade vi ju om vid gravidfotograferingen. Även fast man till och med kanske tar underpriser så kommer det ju alltid finnas de som tycker det är för dyrt. Oj det blev långt det här :) men strunta helt enkelt i “vänner” som blir sura när de inte får gratisjobb! :)

 2. Haha ja samma här, eller med familjen, det är ju som att man är ensam, hihi, stackars Micke… ;D

  Och så bra skrivet! Även om jag inte är någon fotograf så lägger jag ned mig i mina bilder och det ÄR ett projekt att ta en bild i RAW och sedan göra den redo för användning. Har också vänner som tycker “men bra att du fotar, då kan ju jag bara ta de bilderna jag vill ha där sen” – eh, nej, du får inte ta mina bilder utan att jag har ordnat dom och valt de bilder jag tycker är OK (för ja, vissa bilder är ju sämre än andra även om vännen kanske tycker att hon är snygg på den bilden och gärna vill ha den!). Har jag fotat är det mina bilder och då väljer jag om och vilka bilder jag vill dela med mig av, om jag nu orkar fixa några extra bilder vilket man inte alltid orkar, så är det bara :P

  Kram vännen!

  • Ja precis. En snygg ordenlig bild är inget som bara händer. Det är ditt konstverk och din tanke och dina rättigheter :)

  • Nä man blir lite sådär tråkigt bitter. Jag brukar ju annars försöka vara glad och så men ibland tröttnar man verkligen på folk som inte förstår.

 3. Eller hur! Tunna jackor, skinnjacka, jeansjacka.. Åååååh! Can´t wait! Och så Converse, älskade Converse. Jag gillar outfiten längst ner i mitten, byxor i nån härlig färg och en slapp, enkel baströja till! <3

  Åh vad tråkigt när folk förväntar sig gratis, förstår ju att det ligger mängder av tid och jobb bakom bilderna! Jättefina är dom iaf!

  • Ååååh skinnjacka :) Den osm gör att snygghetsfaktorn automatiskt ökar med 3. Och tygskor :) Jag är inte så mycket för converse.. Men Kawasakii <3

   Tack :) Jo det tar ju sin lilla stund för jag vill ju göra mitt absolut absolut bästa så att jag sedan kan se tillbaka på bilderna och vara nöjd :)

 4. Måste börja med att skriva att du är en stor inspirationskälla för mig!

  Är 17 år och ska inom de närmaste dagarna starta eget företag som fotograf. Precis bestämt priser osv. Men jag tycker detta var ett jäätte bra inlägg. För även om jag “bara” är 17 år så tar inte alla vänner mig så seriös. De förstår inte all tid som man lägger på EN fotografering. Exempel de vill att jag ska fota dom gratis, såklart kan man ju göra de men som du skrev om de är för en bild på Facebook och på Aläget så är de ju en annan grej. Kramkram

  • Tack va gulligt :)

   Kul att du bestämt dig för att starta eget! Det är en tuff väg att gå och “inget kommer gratis”. Men i och med att du är så ung (antar jag) att du du fortfarande går i skolan och bor hemma. Perfekt för tryggheten och pengarna som inte kommer regna över dig det första året :p

   Jag brukar säga “starta eget är inget du gör för att bli rik, det är något du gör för att ditt jobb berikar ditt liv” :) Kämpa på!

 5. Upplever samma sak med massagen. Alla vill att man “bara” ska fixa en sak. Men många bäckar små. Därför är det bra att vi kan byta foto mot massage ;)

 6. Ett mycket bra inlägg!
  Gött att få det sagt antar jag och det kan aldrig skada att även för en själv skriva ner vad det faktiskt innebär från start till klart.
  Tack för din kommentar hos mig igår. Just nu är de där rosa molnen långt borta här. Men det är ju så det är att vara mamma…
  Ha en fortsatt trevlig helg!!

 7. Hej!

  Klart du ska ha pengar! :) Duktig du är, jag önskar så att jag kunde fota så bra som du. Men jag harvar runt med min systemkamera fortfarande på inställningarna. Borde gå en kurs, men vet ingen bra.

  Sparar dig ifall jag får anlita dig någon gång med barn nummer 2. Ångrar så att jag inte gjort med min son, men har en del bilder iaf på han!

  • Åh tack va gulligt :) Jag planerar faktiskt att börja med kurser just om hur du tar dig från auto till manuellt läge och behärskar de olika inställningarna :) Håll utkik, kommer komma mer info här i bloggen så småningom :)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>